Serverovny.cz/Fórum/Kdy použít Docker a kdy Kubernetes?

Kdy použít Docker a kdy Kubernetes?

Zdravím všechny, mám takovou otázku, která mi vrtá hlavou už delší dobu. Slyšel jsem o Dockeru a Kubernetes, ale nejsem si úplně jistý, kdy je vlastně používat. Vím, že Docker je super pro vytváření kontejnerů a že to usnadňuje nasazení aplikací, ale co vlastně dělá Kubernetes? Je to něco jako orchestrátor pro tyto kontejnery nebo jak to vlastně funguje? Kdybych měl třeba malý projekt, měl bych se spolehnout na Docker a mít vše v jednom kontejneru, nebo je lepší jít rovnou do Kubernetes, i když nevím, jestli to za tu složitost stojí? Mám pocit, že Docker je skvělý pro rychlé prototypování a testování, ale zajímalo by mě, kdy se vyplatí přejít na Kubernetes. A co když mám víc kontejnerů? Je to už ten pravý moment na zavedení orchestrace? Zkrátka bych rád slyšel názory ostatních na to, jaké situace si žádají Docker a kdy už byste šli s Kubernetes. Děkuju moc za vaše názory!

153 slov
1.5 minut čtení
17. 4. 2024
David Švanda

Takže, když mluvíme o Dockeru a Kubernetes, tak je to fakt o tom, co přesně potřebuješ. Docker je super pro vytváření a správu kontejnerů. Ideální pro malé projekty nebo když chceš rychle nasazovat aplikace bez nějakýho velkýho stresu. Můžeš mít všechno v jednom kontejneru, což je prostě easy a rychlý.

Kubernetes na druhou stranu je orchestrátor. Když máš víc kontejnerů, třeba mikroservisy nebo něco složitějšího, tak už se vyplatí přejít na Kubernetes. Umožňuje ti spravovat, škálovat a monitorovat ty kontejnery, což s Dockerem zvládáš hůř, pokud jich máš víc. Takže pokud plánuješ něco většího nebo víc komplexního, tak klidně do K8s jdi. Ale pokud jsi na začátku nebo máš malý projekt, tak klidně zůstaň u Dockeru a vyzkoušej to tam. Jak říkám, je to o tom, co potřebuješ a kolik toho máš.

132 slov
1.3 minut čtení
31. 10. 2024
Martina Netolická

Docker je fakt skvělý, když chceš rychle nasadit jednoduchou aplikaci nebo prototyp. Vytvoříš kontejner a můžeš ho snadno spustit na jakémkoliv stroji, co má Docker. Ideální pro menší projekty, kde máš třeba jednu službu nebo nějaký jednoduchý backend. Ale jakmile začneš mít víc kontejnerů, nebo když chceš, aby to všechno fungovalo hladce i při pádech, tak tam už přichází na řadu Kubernetes. To je orchestrátor, který ti pomůže spravovat více kontejnerů jako celek – automaticky to škáluje, dává do kupy load balancery a stará se o to, aby tvoje aplikace běžela bez výpadků. Takže pokud plánuješ něco většího s víc službama, tak Kubernetes dává smysl. Ale pro malé věci stačí klidně jen Docker.

113 slov
1.1 minut čtení
18. 11. 2024
Zdeněk Zeman

Docker je fakt skvělej na to, abys mohl rychle nasazovat a testovat aplikace v kontejnerech. Když máš malej projekt, klidně stačí mít všechno v jednom kontejneru. Je to jednoduchý a rychlý. Ale když už začneš mít víc kontejnerů, nebo kdybys potřeboval škálovat, tak to už chce Kubernetes. To je orchestrátor, který ti pomůže spravovat a koordinovat víc kontejnerů, automatizuje nasazení a zajišťuje, že všechno běží jak má. Takže pokud plánuješ větší projekt nebo víc služeb, Kubernetes by bylo lepší volba. Ale pro začátek a menší věci klidně zůstaň u Dockeru, je to jednodušší a rychlejší na naučení.

97 slov
1 minut čtení
16. 9. 2024
Rudolf Žemlička
Serverovny.cz/Články/Kontejnerizace
Porovnání kontejnerizačních technologií: Docker vs. KubernetesDetailní analýza rozdílů a výhod mezi Dockerem a Kubernetes při nasazování kontejnerových aplikací.
1000 slov
10 minut čtení
8. 2. 2022
Mgr. Jana Procházková
Přečíst článek
Podobné otázky