Serverovny.cz/Fórum/Je možné používat Docker bez Kubernetes?

Je možné používat Docker bez Kubernetes?

Zajímalo by mě, jestli je vůbec reálné používat Docker bez Kubernetes? Slyšel jsem, že Kubernetes je skvělé pro orchestraci kontejnerů, ale mám pocit, že je to spíše něco pro velké projekty a složitější infrastrukturu. Já se teď učím základy Dockeru a chtěl bych vědět, jestli to dává smysl dělat bez téhle orchestrace. Mám v plánu hostovat pár menších aplikací a mikroslužeb a přemýšlím, jestli mi Docker sám o sobě stačí nebo jestli se mi vyplatí investovat čas do učení Kubernetes. Co si o tom myslíte? Je možné mít funkční systémy jen s Dockerem, nebo je to už dneska passé a každý by měl hned začít s Kubernetes? Rád bych slyšel názory někoho, kdo má zkušenosti s oběma technologiemi. Díky!

119 slov
1.2 minut čtení
26. 2. 2023
Veronika Kolářová

Jasně, že můžeš používat Docker bez Kubernetes. Mnoho lidí to tak dělá, obzvlášť pokud jde o menší projekty nebo jednoduché aplikace. Docker ti umožní izolovat aplikace v kontejnerech a spravovat je docela snadno. Pro malé mikroservisy nebo experimentování je to úplně v pohodě. Kubernetes je super na orchestraci, ale pro začátečníky nebo menší nasazení to může být overkill. Místo toho můžeš využívat Docker Compose, což je pěkný nástroj pro víc kontejnerů bez složitosti Kubernetes. Takže klidně začni s Dockerem a až se ti to zalíbí, můžeš později přejít na K8s, když to bude potřeba.

94 slov
0.9 minut čtení
17. 12. 2024
Antonín Baloun

Jasně, že můžeš používat Docker bez Kubernetes. Mnoho lidí to tak dělá, zvlášť když hostí menší aplikace nebo prostě nechtějí řešit komplexnost orchestrace. Docker ti umožní snadno vytvářet a spravovat kontejnery, což je skvělé na testování a deployment jednoduchých projektů. Kubernetes je super pro škálování a správu vícero kontejnerů, ale pokud se teď učíš základy a plánuješ něco menšího, klidně začni jen s Dockerem. Když tvoje projekty porostou a ty budeš mít víc zkušeností, můžeš se pak pustit do Kubernetes. Není to nutné hned od začátku.

86 slov
0.9 minut čtení
22. 12. 2023
Vlastimil Řezáč

Jasně, můžeš používat Docker bez Kubernetes. Pro menší projekty a jednodušší aplikace ti Docker úplně stačí. Můžeš snadno spouštět kontejnery, spravovat je a dělat i nějaký základní networking mezi nimi. Kubernetes je super pro větší systémy a orchestraci víc kontejnerů, ale pokud začínáš, tak to může být spíš zbytečný komplikace.

Pokud plánuješ hostovat pár mikroslužeb a zatím nemáš nic moc složitého, klidně se soustřeď na Docker. Je to lehčí na naučení a určitě ti to dá dobré základy. Když pak vyrosteš do větších projektů, tak se můžeš podívat na Kubernetes, ale není potřeba to dělat hned. V začátku je naprosto v pohodě mít funkční systémy jen s Dockerem.

108 slov
1.1 minut čtení
20. 9. 2024
Ludmila Havelková
Serverovny.cz/Články/Kontejnerizace
Porovnání kontejnerizačních technologií: Docker vs. KubernetesDetailní analýza rozdílů a výhod mezi Dockerem a Kubernetes při nasazování kontejnerových aplikací.
1000 slov
10 minut čtení
8. 2. 2022
Mgr. Jana Procházková
Přečíst článek
Podobné otázky