Serverovny.cz/Fórum/Jak nastavit CI/CD pipeline pro docker kontejnery?

Jak nastavit CI/CD pipeline pro docker kontejnery?

Zdravím všechny, mám takový dotaz ohledně nastavení CI/CD pipeline pro docker kontejnery. Uvažuju o tom, že bych chtěl automatizovat nasazení mých aplikací, které běží v dockeru, a slyšel jsem, že CI/CD je na to nejlepší způsob. Jenže jsem tak trochu ztracený v tom, jak to vlastně celé nastavit. Můžete mi prosím poradit, jak se k tomu postavit? Jaké nástroje bych měl použít? Zmínil jsem něco o dockeru, takže by mě zajímalo, jak ho správně integrovat do celého procesu. Mám na mysli jak Continuous Integration, tak Continuous Deployment. Jaké kroky bych měl následovat, abych zajistil, že moje kontejnery budou vždy aktuální a nasazení proběhne hladce? Zajímá mě také, jestli jsou nějaké osvědčené praktiky nebo tipy na chyby, kterým bych se měl vyhnout. Jaké technologické stacky a nástroje používáte vy? Je lepší používat Jenkins, GitLab CI nebo něco jiného? Děkuju za všechny rady!

141 slov
1.4 minut čtení
27. 8. 2023
Jindřich Trnka

Nejprve bys měl zvolit platformu pro CI/CD. Jestliže už používáš GitLab, tak GitLab CI je super volba – máš všechno v jednom a je to jednoduchý. Pokud se ti líbí Jenkins, tak to je taky dobrá varianta, ale vyžaduje víc nastavení. Potřebuješ mít .gitlab-ci.yml nebo Jenkinsfile, kde definuješ své buildy a testy.

Pak si udělej Dockerfile pro svůj projekt, aby sis mohl snadno vytvářet obrazy kontejnerů. V pipeline pak použiješ příkazy pro stavbu kontejneru a jejich nasazení. Například v GitLab CI můžeš použít image: "docker:latest" a pak spustit docker build, docker push do registry a nakonec třeba deploy na server pomocí SSH nebo něco podobného.

Důležitý je mít automatizované testy, aby ses ujistil, že všechno funguje jak má před nasazením. Můžeš taky přemýšlet o použití nástrojů jako Helm pro orchestraci nasazení na Kubernetes, pokud plánuješ škálovat.

Tipy? Udržuj si Dockerfile co nejčistší, minimalizuj vrstvy a nezapomeň na cachování. A vždy si zálohuj svoje prostředí. Vyhni se nasazení bez testů – to je fakt no-go.

161 slov
1.6 minut čtení
19. 8. 2023
Simona Havlová

Nastavení CI/CD pro Docker kontejnery není žádná věda, ale chce to trochu praxe. Začal bych s něčím jako GitHub Actions nebo GitLab CI, což jsou docela populární a jednoduché na nastavení. S těmi můžeš automatizovat build a nasazení tvých Docker image.

Takže, první krok je vytvořit Dockerfile pro tvoji aplikaci, abys měl vše jasně definované, co se má dělat při buildu. Potom v repozitáři přidej konfigurační soubor pro CI/CD, kde určíš, co má pipeline dělat - build, testy a deployment. Třeba u GitHub Actions to bude YAML soubor.

Důležité je mít nějaké testy, které se spustí při každém commitu, a pokud projdou, tak se udělá build image a ten se nahraje na registry (např. Docker Hub nebo GitLab Container Registry). Potom už jen stačí nastavit nasazení na server pomocí příkazů jako docker pull a docker run.

Co se týče osvědčených praktik, snaž se minimalizovat velikost image a používat multi-stage builds v Dockeru. Dále nezapomeň na správné verze tagů, ať se ti nestane, že nasadíš něco, co není otestované.

Jenkins je dobrý, ale může být trošku komplikovanější na nastavování, takže pokud hledáš něco rychlého a efektivního, jdi spíš do toho GitHub Actions nebo GitLab CI. Hlavně si dej pozor na bezpečnostní aspekty - nezapomeň na secrets a aby ses vyhnul dodatečným bezpečnostním rizikům.

211 slov
2.1 minut čtení
28. 4. 2024
Viktor Vojtěch

Nejprve si ujasni, co chceš dosáhnout. CI/CD pro docker kontejnery se většinou skládá z několika kroků. Začni tím, že si vytvoříš Dockerfile pro svou aplikaci, aby se správně zbuildila. Pak můžeš použít nějaký CI/CD nástroj jako Jenkins, GitLab CI, nebo GitHub Actions – záleží na tom, co ti víc vyhovuje.

V podstatě si nastavíš pipeline, která bude sledovat tvůj repozitář. Jakmile uděláš commit, spustí se build, což zahrnuje sestavení docker image a jeho testování. Když testy projdou, můžeš image nahrát do Docker Hubu nebo jiného registry a pak ho nasadit na server. Dobrý tip je mít staging prostředí, kde si můžeš ověřit nasazení předtím, než to hodíš do produkce.

Osvědčilo se mi používat tagy pro verze image, abys měl přehled o tom, co běží kde. Vyhni se přímému nasazení z master větve – radši použij pull requesty nebo něco podobného. A jak na chyby? Hlavně udržuj konfigurační soubory separované a ukládej environment variables mimo kód.

Doporučuji i sledování logů a metrik po nasazení, abys mohl reagovat na případné problémy. Takže shrnuto: dobrý Dockerfile, CI/CD nástroj podle preferencí, staging prostředí a dodržování nejlepších praktik s verzováním a logováním.

184 slov
1.8 minut čtení
17. 7. 2022
Miroslava Černá
Serverovny.cz/Články/Kontejnerizace
Automatizace nasazování pomocí CI/CD pipelines ve světě kontejnerizaceObjevte, jak automatizace nasazování s CI/CD pipelines může zefektivnit práci s kontejnerovými aplikacemi. Praktické tipy a rady pro nastavení efektiv...
1000 slov
10 minut čtení
6. 2. 2020
Bc. Lucie Černá
Přečíst článek
Podobné otázky