Serverovny.cz/Fórum/Jaké nástroje jsou nejlepší pro CI/CD v kontejnerizaci?

Jaké nástroje jsou nejlepší pro CI/CD v kontejnerizaci?

Zajímalo by mě, jaké nástroje jsou podle vás nejlepší pro implementaci CI/CD v kontejnerizovaných aplikacích. V poslední době jsem hodně slyšel o různých nástrojích jako Jenkins, GitLab CI, CircleCI a další, ale nejsem si jistý, který z nich je opravdu ideální pro práci s kontejnery. Mám zkušenosti s Dockerem, ale co se týče orchestrace a automatizace nasazení, tak bych potřeboval trochu osvětu. Jaké nástroje byste doporučili pro správu a monitoring těchto procesů? A jaké máte zkušenosti s integrací těchto nástrojů do stávajících pracovních postupů? Rozhodně by mě zajímaly i příklady, jak to funguje v praxi, protože jsem slyšel, že některé nástroje mají skvélé funkce pro škálování a testování. Také mě zajímá, jestli existují nějaké open source alternativy, které by mohly být dobré pro menší projekty nebo startupy. Takže pokud máte nějaké tipy a zkušenosti, sem s nimi! Díky moc!

139 slov
1.4 minut čtení
28. 10. 2022
Libor Mach

Takže, co se týče CI/CD v kontejnerech, máš pravdu, je tam spousta nástrojů. Jenkins je asi takový klasik, ale může být dost složitý na nastavení. GitLab CI je super pohodlný, pokud už používáš GitLab. Stačí to propojit a máš to hned. CircleCI je fajn pro rychlost a jednoduchost, ale někdy to může být dražší pro větší projekty.

Pokud jde o orchestrace, určitě koukni na Kubernetes. To je teď hodně populární pro správu kontejnerů a má spoustu funkcí pro škálování a monitoring. Docker Swarm je další možnost, ale není tak robustní jako K8s. Pro monitoring můžeš použít Prometheus nebo Grafana, oboje open source a celkem snadno se integruje.

Když jsem dělali s menším projektem, tak jsme zkoušeli Jenkins s Dockerem a fungovalo to celkem dobře, ale chtělo to víc úsilí na nastavení. Open source alternativy jako ArgoCD nebo Tekton jsou taky super pro menší týmy, když chceš mít kontrolu nad CI/CD procesem bez nějakých velkých nákladů.

Taky bych doporučil kouknout na tutorialy a příklady, abys viděl, jak ostatní řeší tyhle věci v praxi. To ti pomůže najít ten správný nástroj pro tvůj případ.

180 slov
1.8 minut čtení
3. 4. 2024
Stanislav Štěpánek

Když jde o CI/CD pro kontejnery, tak doporučuju se podívat na Jenkins, GitLab CI a CircleCI, jak jsi zmínil. Jenkins je mega flexibilní a má spoustu pluginů, takže si ho můžeš přizpůsobit podle potřeb. GitLab CI je fajn, když už používáš GitLab, protože integrace je fakt hladká a máš tam i vestavěný registry pro Docker. CircleCI je rychlej a snadno se nastavuje, ideální pro menší týmy.

Pokud se chceš věnovat orchestrace, tak Kubernetes je jasná volba. Na monitoring pak zkus Prometheus nebo Grafana, ty ti dají dobrý přehled o tom, co se děje v systémech.

Z open source alternativ bych doporučil třeba Drone nebo Spinnaker. Oba jsou skvělý pro menší projekty nebo startupy a mají solidní komunitu. Co se integrace týče, tak to chce trochu experimentování, ale většinou to jde hladce, stačí dobře nastavit pipeline a testy. V praxi to funguje tak, že když pushneš změny do repozitáře, tak ti to automaticky buildne nový image a nasadí ho do prostředí. Uvidíš, že když si to všechno nastavíš správně, tak ti to hodně ušetří čas.

174 slov
1.7 minut čtení
14. 12. 2024
Jindřiška Veselá

Takže, co se týče CI/CD v kontejnerizaci, záleží na tom, co potřebuješ. Jenkins je klasika a má spoustu pluginů pro Docker, takže s ním můžeš udělat hodně. GitLab CI je fajn, pokud už používáš GitLab, protože to má všechno hezky integrované. CircleCI je taky dobrý, rychlý a jednoduchý na nastavení. Pokud hledáš něco open source, tak koukni na Drone nebo Argo CD, obojí funguje dobře s kontejnery.

Pro orchestraci doporučuji Kubernetes. Je to standard v oboru a má skvělé podmínky pro škálování. K tomu si můžeš přidat Helm pro správu balíčků a monitoring třeba pomocí Prometheus a Grafana. Integrace těchto nástrojů do stávajících pracovních postupů může být někdy oříšek, ale většinou se to dá zvládnout s pár skripty a webhooky.

V praxi to vypadá tak, že si napíšeš pipeline, která ti po commitu zbuildí Docker image, ten nahraje do registry a pak se spustí deploy na Kubernetes. Když něco selže, dostaneš notifikaci a můžeš to hned opravit. Takže klidně experimentuj s různými nástroji a uvidíš, co ti sedne nejlíp.

167 slov
1.7 minut čtení
2. 5. 2023
Nikola Vaníčková
Serverovny.cz/Články/Kontejnerizace
Automatizace nasazování pomocí CI/CD pipelines ve světě kontejnerizaceObjevte, jak automatizace nasazování s CI/CD pipelines může zefektivnit práci s kontejnerovými aplikacemi. Praktické tipy a rady pro nastavení efektiv...
1000 slov
10 minut čtení
6. 2. 2020
Bc. Lucie Černá
Přečíst článek
Podobné otázky