Proč bych měl přejít na open-source virtualizaci?
Tak nějak přemýšlím, proč se vůbec zabývat open-source virtualizací. V dnešní době je tolik komerčních řešení, která slibují skvělé funkce a podporu. Myslím, že hodně lidí se bojí přejít na něco, co je zdarma a navíc open-source. Jak to vlastně funguje? Je to vůbec bezpečné? Co když si s tím nevím rady, kdo mi pomůže? Vždycky jsem používal placený software, protože jsem si myslel, že když platím, dostanu lepší služby a podporu. Ale teď se snažím zjistit, jestli by mi open-source virtualizace nemohla nabídnout víc flexibility nebo úspor. Slyšel jsem o různých projektech jako KVM nebo Xen, ale pořád mi to přijde tak složité a nevím, jestli bych to zvládl nastavit bez předchozích zkušeností. Jaký je vlastně rozdíl mezi těmito nástroji a těmi komerčními? A co podpora? Je tady někdo, kdo už přešel na open-source virtualizaci a může říct, jaké byly jeho zkušenosti? Přitom si říkám, že bych mohl mít plnou kontrolu nad svými servery a celým prostředím. Ale opravdu je to tak snadné? Jaké jsou hlavní výhody open-source virtualizace oproti placeným řešením? Mám obavy z kompatibility s mým stávajícím hardwarem. Je možné, že bych při přechodu na open-source řešení narazil na nějaké technické problémy? A co další funkce jako správa zdrojů nebo podpora různých operačních systémů – zvládne to open-source platforma také? Na internetu se píše spousta pozitivních věcí, ale je to opravdu tak růžové? Rád bych slyšel názory lidí, kteří mají osobní zkušenosti s přechodem na open-source virtualizaci. Děkuju!