Serverovny.cz/Fórum/Jaké jsou nejlepší open-source platformy pro virtualizaci?

Jaké jsou nejlepší open-source platformy pro virtualizaci?

Když se zamyslím nad virtualizací, určitě mě napadá spousta možností, ale jaké jsou vlastně ty nejlepší open-source platformy, co máme k dispozici? Je to něco, co mě teď velmi zajímá, protože se chci pustit do nastavení vlastního serveru a potřebuju zjistit, na co se zaměřit, abych vybral správný software. Slyšel jsem o různých projektech jako je KVM nebo Xen, ale nejsem si jistý, jestli jsou opravdu tím pravým pro moje potřeby. Potřeboval bych platformu, která mi umožní efektivně spravovat virtuální stroje a zároveň nebude příliš složitá na nastavování. Je důležité, aby byla ta platforma dobře zdokumentovaná a měla nějakou podporu komunity, protože pokud narazím na problém, rád bych věděl, kde hledat pomoc. Zajímalo by mě také, jaké jsou výhody a nevýhody jednotlivých řešení a jestli existují nějaké specifické funkce, které by mohla mít ta „nejlepší“ platforma pro virtualizaci. Také by mě zajímalo, zda mají tyto open-source platformy nějaké omezení co do výkonu nebo škálovatelnosti. Jsem si vědom toho, že existují placené alternativy jako VMware či Hyper-V, ale rád bych se držel open-source varianty. Takže pokud máte nějaké zkušenosti s těmito platformami nebo doporučení ohledně toho, co vyzkoušet a na co si dát pozor při výběru, budu vděčný za jakékoli rady a tipy! Díky moc!

204 slov
2 minut čtení
15. 1. 2022
Irena Černá

Takže, co se týče open-source platforem pro virtualizaci, tak máš pár dobrých možností. KVM je super volba, je to vlastně součást Linuxu, takže pokud už používáš Linux, je to snadné. Máš tam i možnost správy pomocí nástrojů jako Virt-Manager, což dost usnadňuje život. Xen je taky dobrý, ale může být trošku složitější na nastavení a ladění. Pak tu máme Proxmox, což je skvělá platforma kombinující KVM a LXC kontejnery. Je to fakt user-friendly a má fajn webové rozhraní, kde můžeš všechno spravovat. Dobrá dokumentace a aktivní komunita pomůžou, když se zadrhneš.

Další možností je oVirt, což je vlastně front-end pro KVM s pokročilými funkcemi správy. Ale pozor, může být víc náročný na hardware.

Celkově bych šel spíš do KVM nebo Proxmoxu pro jejich jednoduchost a výkon. Pokud plánuješ škálovat, tak KVM a Proxmox to zvládnou dobře, Xen už pak chce víc zkušeností. Zvaž si svoje potřeby a zkus si projít nějaké návody nebo fóra k těmto platformám – uvidíš, co ti sedne nejlíp.

163 slov
1.6 minut čtení
23. 3. 2024
Emil Vítek

Takže, pokud sháníš open-source virtualizaci, tak KVM a Xen jsou solidní volby. KVM je dost populární a snadno se používá, zvlášť když máš Linux. Je to vlastně součást jádra, takže to jde dobře s různými distribucemi. Xen je taky skvělý, ale nastavování může být trošku komplikovanější. Pak tu máme Proxmox, což je jako nadstavba nad KVM a LXC. Umožňuje ti spravovat virtuální stroje přes webové rozhraní, což je fakt pohodlné. A k tomu máš i nějakou podporu pro kontejnery.

Další možností je oVirt, což je další projekt na vrchu KVM a je to super pro enterprise použití. Je to robustní, ale asi se do toho budeš muset víc ponořit. VirtuálníBox je spíš na desktopové použití, ale taky free a má jednoduchý GUI.

Co se týče výkonu, tak většina z těchto platforem nemá zásadní omezení, pokud máš slušný hardware. Škálovatelnost už závisí na tom, jak to celé postavíš a kolik zdrojů máš k dispozici.

Důležitý je samozřejmě community support – KVM má velkou komunitu a hodně dokumentace, Xen taky, ale možná ne tolik. Proxmox a oVirt mají své fóra a návody. Takže si vyber podle toho, co ti sedí víc a co plánuješ dělat. Hlavně si dej pozor na to nastavení, občas může být záludné.

201 slov
2 minut čtení
18. 5. 2022
Nikola Hladíková

Když mluvíme o open-source virtualizaci, určitě se vyplatí podívat na KVM (Kernel-based Virtual Machine). Je to vlastně součást jádra Linuxu, což znamená super výkon a dobré možnosti škálovatelnosti. Další dobrá volba je Xen, ten je taky hodně populární a má solidní komunitní podporu, ale může být trochu složitější na nastavení. Pak tu máme Proxmox, což je super uživatelsky přívětivý nástroj, který kombinuje KVM a LXC kontejnery, takže pokud chceš mít obojí, je to fajn varianta. OpenStack je další velké jméno, ale pro domácí použití může být trošku overkill. Takže pokud chceš něco jednoduššího, určitě se podívej na Proxmox. Výhoda KVM je, že když už máš Linux server, tak ho prostě zapneš a jedeš. Co se týče dokumentace, většina z těchto platforem má slušné návody a fóra, kde ti rádi poradí. Omezení výkonu většinou nejsou problém, pokud seš rozumný s hardwarem. Takže zkus KVM nebo Proxmox a uvidíš, co ti sedne.

150 slov
1.5 minut čtení
25. 7. 2023
Roman Macháč
Serverovny.cz/Články/Open-source technologie
Proč přejít na open-source virtualizační platformy a jak je nastavitObjevte výhody open-source virtualizace, nejlepší nástroje a postupy nasazení pro váš server. Získejte praktické tipy pro přechod na open-source platf...
1000 slov
10 minut čtení
24. 6. 2021
Bc. Filip Novotný
Přečíst článek
Podobné otázky