Jak zrychlit běh Bash skriptů na serveru?
Zdravím, potřeboval bych poradit ohledně optimalizace mých Bash skriptů, které běží na serveru. Mám pocit, že se některé úkoly provádějí mnohem pomaleji, než bych očekával. Například mám skript, který zpracovává velké množství dat a jeho běh trvá věčnost. Zkoušel jsem různá nastavení a dokonce jsem i přemýšlel o tom, jestli by nebylo lepší přepsat část v jiném jazyce, ale pořád bych raději zůstal u Bash, protože je to pro mě pohodlnější. Zajímalo by mě, jestli existují nějaké osvědčené postupy pro zrychlení běhu těchto skriptů. Je lepší optimalizovat konkrétní příkazy nebo spíše celou strukturu skriptu? Viděl jsem nějaké tipy jako minimalizace volání externích příkazů a efektivní použití cyklů, ale rád bych věděl, co dalšího by se dalo udělat. Taky jestli by stálo za to využít paralelní zpracování nebo něco podobného. A co třeba optimalizace paměti a využití proměnných? Jak moc to ovlivňuje rychlost? Hlavně bych chtěl dosáhnout toho, aby moje skripty běžely co nejrychleji a abych měl více času na jiné věci. Takže pokud máte nějaké rady nebo doporučení na články či návody, budu moc vděčný.