Serverovny.cz/Fórum/Co použít místo for cyklu pro lepší výkon v Bash?

Co použít místo for cyklu pro lepší výkon v Bash?

Zajímalo by mě, jaké alternativy existují k for cyklu, když se snažím optimalizovat výkon mých skriptů v Bash. Vím, že for cyklus je dost běžný a používám ho často, ale narazil jsem na pár článků, které naznačují, že by se daly použít i jiné metody, které by mohly být efektivnější. Například slyšel jsem něco o použití while smyček nebo dokonce o příkazech jako xargs a find pro zpracování souborů. Jaký má smysl používat tyto alternativy? Může to mít vliv na rychlost skriptu, nebo je to spíš otázka stylu psaní kódu? Myslíte si, že existují situace, kdy by bylo vhodnější se for cyklu úplně vyhnout? Zajímalo by mě také, jestli máte nějaké konkrétní příklady, kde jste místo for cyklu použili něco jiného a jaký to mělo dopad na výkon. Určitě bych rád slyšel názory těch, kteří mají s Bash skripty více zkušeností. Díky za každou radu!

145 slov
1.5 minut čtení
17. 12. 2024
Simona Vlčková

Kdybych měl shrnout, tak místo for cyklu v Bashu můžeš zkusit while smyčky, které jsou někdy efektivnější, obzvlášť když děláš něco s velkým množstvím dat nebo souborů. Taky příkazy jako find a xargs můžou být fakt rychlé, protože tyhle nástroje jsou optimalizované na zpracování velkých seznamů. Například místo for i in *; do ... můžeš použít find . -type f -exec ... {} ; což nemusí jen šetřit čas, ale i paměť. V určitých situacích je to jako bychom se vyhnuli zbytečným iteracím. Záleží na tom, co děláš, ale když už máš hodně souborů, jít přes xargs může být opravdu znát. Takže jo, má to vliv na výkon a v některých případech je lepší se for cyklu vyhnout úplně. Když jsem třeba zpracovával tisíce logů, přechod na xargs mi fakt urychlil skript. Takže určitě stojí za to to vyzkoušet!

139 slov
1.4 minut čtení
12. 12. 2024
Kamila Řezáčová

Když se snažíš o lepší výkon v Bash, máš pravdu, že for cyklus může být někdy pomalejší, zvlášť když zpracováváš velké množství dat. Místo toho můžeš zkusit while smyčky, což může být efektivnější pro určité úkoly. Taky hodně lidí používá xargs, když chceš zpracovat seznam souborů nebo výstup z příkazů – je to fakt rychlé, protože to paralelizuje práci a minimalizuje počet volání shellu.

Například místo:

for file in *.txt; do cat "$file" done

můžeš použít:

cat *.txt | xargs -I {} echo {}

Tohle ti ušetří nějakou tu dobu. Další dobrá alternativa je použít find s exec, pokud pracuješ s hierarchií složek. Takže místo for cyklu můžeš napsat třeba:

find . -name '*.txt' -exec cat {} ;

To má taky svoje plusy.

Pokud jde o styl, jo, je fakt, že to dává víc přehlednosti a čistoty kódu. Kdyby ses chtěl vyhnout for cyklu úplně, tak tam, kde jsi schopný zpracovávat data přímo s nástroji jako sed nebo awk, to může být mnohem rychlejší než cyklit přes jednotlivé řádky.

Každopádně záleží na konkrétní situaci a co vlastně děláš. Určitě doporučuji experimentovat s těma alternativama a porovnat si časy. Uvidíš rozdíl.

185 slov
1.9 minut čtení
18. 1. 2025
Vojtěch Rozsypal

Místo for cyklu můžeš zkusit while smyčku, to je často rychlejší, ale záleží na situaci. Dobré je taky použít příkaz xargs, který ti pomůže zpracovat vstupní data efektivněji, hlavně když pracuješ s velkým množstvím souborů nebo dat. Například místo for file in .txt; do ... můžeš použít find . -name '.txt' -print0 | xargs -0 ... a to běží rychleji, protože xargs spouští příkazy hromadně. Když máš víc procesů na zpracování, můžeš taky zkusit GNU parallel, je to fakt pecka na výkon. Obecně platí, že když můžeš omezit počet iterací nebo zpracování dat najednou, tak to udělej. For cyklus je fajn na jednoduchý úkoly, ale pokud je potřeba optimalizace, tyhle alternativy ti můžou ušetřit čas. Takže jo, určitě se vyplatí experimentovat s těma alternativama.

124 slov
1.2 minut čtení
21. 1. 2025
Dominik Vacek
Serverovny.cz/Články/Serverový scripting
Jak optimalizovat výkon skriptů v Bashu pro serverové úlohyObjevte praktické tipy a triky pro zrychlení a efektivitu skriptů v Bash, které se používají na serverové infrastruktury. Získejte užitečné rady, jak ...
1000 slov
10 minut čtení
17. 8. 2024
Mgr. Richard Malý
Přečíst článek
Podobné otázky