Optimalizace práce s textovými soubory v Bash skriptech
Zdravím, rád bych se s vámi podělil o jednu otázku, která mě už delší dobu trápí. Pracuji na několika projektech v Bash a neustále se potkávám s různými textovými soubory, které potřebuji zpracovávat. Jenže mám pocit, že moje skripty nejsou tak efektivní, jak by mohly být. Zajímalo by mě, jak vlastně optimalizovat práci s těmi textovými soubory. Myslím tím všechno od čtení a zápisu až po manipulaci s daty. Jaké jsou nejlepší příkazy nebo techniky, které by se daly použít? Existují nějaké tipy na to, jak snížit čas potřebný na zpracování velkých souborů? Dále bych rád věděl, jestli je lepší používat některé konkrétní nástroje jako awk nebo sed v určitých situacích. A co třeba grep – kdy je jeho použití opravdu efektivní? Také bych se chtěl zeptat na to, jak řešit situace, kdy mám soubor s velkým množstvím dat a potřebuji rychle vyhledat určité informace. Jak to děláte vy? Měli jste nějaké zkušenosti s optimalizací výkonu v těchto scénářích? Případně co dělat, když mi skript běží moc dlouho a já nevím proč? Díky moc za jakékoli rady a tipy!