Serverovny.cz/Fórum/Jak moc zrychlí SSD počítač pro běžné použití?

Jak moc zrychlí SSD počítač pro běžné použití?

Zajímalo by mě, jaký vliv má přechod z klasického HDD na SSD na výkon počítače, zejména pro běžné používání. Představte si, že ráno zapnu počítač a místo toho, abych čekal několik minut na to, než se mi načte systém, chci mít vše hotové za pár vteřin. Slyšel jsem, že SSD disky jsou mnohem rychlejší a zlepšují čas načítání aplikací a her. Ale opravdu to stojí za tu investici? Jak moc se zlepší běžné úkoly jako je surfování po internetu, sledování videí nebo práce s dokumenty? V poslední době jsem přemýšlel o upgradu svého starého notebooku a zajímalo by mě, jestli je to rozumný krok, nebo je to jen marketingový trik. Dále mě zajímá, jestli se změna disku projeví i na celkovém chodu systému, třeba při multitaskingu nebo při otvírání více programů najednou. Kdo má zkušenost s tímto upgradem? Jaké změny jste pocítili a co byste doporučili?

146 slov
1.5 minut čtení
3. 5. 2024
Dominik Kouba

Přechod z HDD na SSD je fakt game changer. Na běžné použití jako je surfování, sledování videí a práce s dokumenty to udělá obrovský rozdíl. Když zapneš notebook, tak místo čekání minuty na boot, jsi hotovej za 10-20 vteřin. A to není jenom o startu. Aplikace se otevírají hned, nečekáš věčnost jako dřív. I při multitaskingu, když máš otevřený víc programů, tak to zvládá líp, protože SSD má mnohem rychlejší přístup k datům. Nehledě na to, že pokud pracuješ s velkýma souborama, tak se to taky urychlí. Pokud zvažuješ upgrade starýho notebooku, tak do SSD rozhodně jdi. Je to prostě rozumný krok a ten výkonový boost za to stůjí. Všichni co jsem slyšel, co přešli na SSD, říkali, že už by se nikdy nevrátili zpátky na HDD.

127 slov
1.3 minut čtení
15. 1. 2023
Jaroslav Světlík

Přechod z HDD na SSD je fakt game changer. Čekání na boot systému se ti zkrátí na pár vteřin místo minut. A to není jen o startu, ale i o načítání aplikací - všechno reaguje hned, takže surfování po netu nebo otevírání dokumentů je mnohem rychlejší. Multitasking taky dost zlepší, protože SSD zvládá více operací najednou bez zpomalení. Osobně jsem upgrade udělal a fakt to stálo za to. Notebook dřív trpěl lagy, teď je to jako jiný stroj. Takže jestli chceš zrychlit běžné úkoly a celkově zlepšit zkušenost, určitě do toho jdi.

92 slov
0.9 minut čtení
25. 8. 2024
Nikola Zemanová

Přechod z HDD na SSD je fakt game changer. Když jsem to udělal, tak jsem skoro nevěřil vlastním očím. Start systému místo obvyklých minut trvá pár vteřin, což je super. A to nejen při bootování, ale i při otevírání aplikací. Surfování po netu, sledování videí nebo práce s dokumenty? Všechno je najednou tak plynulé a rychlé.

Multitasking taky dost těží ze SSD. Můžeš mít otevřených víc programů najednou a žádný problém. Nic se nezasekává, jako to dělalo na HDD. Mě osobně to hodně posunulo v pohodlnosti používání počítače a rozhodně to stálo za investici. Takže pokud přemýšlíš o upgradu, jdi do toho, nebudu ti lhát, budeš nadšenej.

106 slov
1.1 minut čtení
12. 9. 2022
Lukáš Šimůnek
Serverovny.cz/Články/Optimalizace Výkonu
Zlepšení výkonu pomocí SSD: Vyplatí se upgrade?Prozkoumejte, jak SSD disky ovlivňují výkon serverů a zda se investice do jejich upgradu vyplatí. Srovnání s tradičními HDD.
1000 slov
10 minut čtení
17. 9. 2021
Mgr. Richard Malý
Přečíst článek
Podobné otázky