Serverovny.cz/Fórum/Kdy zvolit cloudové ERP místo on-premise?

Kdy zvolit cloudové ERP místo on-premise?

Přemýšlím o tom, jakou variantu zvolit pro naše podnikání, když přichází na výběr ERP systém. Vím, že existují cloudové řešení a pak on-premise instalace, ale nejsem si jistý, co je pro nás lepší. Jaké faktory bych měl vzít v úvahu při rozhodování, jestli jít do cloudu nebo zůstat u vlastního serveru? Napadá mě, že cloudové ERP by mohlo být flexibilnější a levnější, ale co bezpečnost? Mám obavy o ochranu dat a o to, jak by se řešily případné výpadky. Zajímalo by mě, jaké máte zkušenosti s migrací na cloudové ERP. Je to složité? Musí se k tomu přistupovat nějak jinak než k on-premise? Kdy je tedy ten správný okamžik přejít na cloudové řešení? Jaké konkrétní výhody vidíte u cloudových ERP systémů, které by mě přesvědčily o tom, abych opustil tradiční on-premise model? Mám pocit, že v dnešní době stále více firem přechází do cloudu a já bych rád věděl, jestli bych i já neměl udělat krok tímto směrem. Děkuji za rady!

161 slov
1.6 minut čtení
11. 5. 2024
Robert Martínek

Záleží na tom, co přesně potřebuješ. Cloudové ERP je super, když chceš flexibilitu a snadný přístup odkudkoliv. Taky nemusíš řešit údržbu serverů, což může ušetřit čas a peníze. Ale máš pravdu, že bezpečnost je důležitá – zkus se podívat na to, jaké má poskytovatel zabezpečení dat a zálohování. Výpadky se dají zvládnout díky SLA (Service Level Agreement) s dodavatelem.

Migrace na cloud může být náročná, záleží na tom, jak moc jsi v tom zaběhnutý. Když plánuješ přechod, je dobré mít strategii a nechat si udělat analýzu procesů. Některé firmy říkají, že cloud je fajn pro menší týmy nebo pro firmy, co rychle rostou. Takže pokud plánuješ expandovat a hledáš škálovatelnost, cloud by mohl být lepší volba.

Kdy přejít? Možná když ti současný systém už nestačí a vidíš prostor pro zefektivnění. Mnoho firem teď do cloudu skáče kvůli modernizaci a lepší integraci s ostatními nástroji. Takže pokud máš podobné myšlenky, asi to bude ten správný čas.

154 slov
1.5 minut čtení
16. 12. 2024
Andrea Coufalová

Cloudové ERP má pár jasných výhod, ale taky nevýhody. Flexibilita a škálovatelnost jsou super – můžeš snadno přidávat uživatele a funkce podle potřeby. Náklady bývají nižší, protože neplatíš za hardware a údržbu serverů, ale zase se ti to může prodražit v dlouhém horizontu, pokud budeš potřebovat víc funkcí nebo uživatelů. Bezpečnost? Jo, to je velký téma. Cloudoví poskytovatelé většinou mají pokročilé zabezpečení a zálohy, ale pořád je tam riziko, že se dostanou do tvých dat. Výpadky se občas stávají, takže pokud máš kritické operace, mělo bys mít plán, jak se s tím vypořádat.

Pokud jde o migraci – může to být náročný proces, záleží na tom, jak složitý máš stávající systém a jak moc dat potřebuješ přesunout. Je dobrý mít jasný plán a možná i konzultovat s odborníky. Kdy přejít? Pokud máš rostoucí firmu a potřebuješ flexibilitu nebo se často měníš, cloud by mohl být lepší volba. Hodně firem teď do cloudu přechází, hlavně kvůli práci na dálku a snadné dostupnosti. Uvažuj o tom dobře.

164 slov
1.6 minut čtení
1. 1. 2025
Martin Skála

Když se rozhoduješ mezi cloudovým a on-premise ERP, tak je tady pár věcí, co zvážit. Cloudové ERP ti určitě nabídne větší flexibilitu, snadnější aktualizace a většinou i nižší počáteční náklady. Nemusíš řešit hardware, protože všechno běží na serverech dodavatele. Ale jak říkáš, bezpečnost je zásadní - tady je dobrý podívat se na to, jaké má dodavatel zabezpečení dat a zálohování. Výpadky? To se může stát u obou variant, ale cloudovky často mají lepší zázemí pro obnovu a udržení provozu.

Migrace na cloud může být složitější, záleží na tom, kolik máš dat a jaký systém teď používáš. Někde může být nutné udělat nějaké úpravy nebo školení pro zaměstnance. A co se týče toho správného okamžiku - pokud tvá firma roste nebo potřebuješ víc mobility (práce z různých míst), tak je možná čas přejít.

Faktory jako náklady, údržba a schopnost reagovat na změny trhu jsou důležitý. V dnešní době hodně firem vidí výhody v cloudu, takže to může být krok správným směrem.

159 slov
1.6 minut čtení
15. 1. 2025
Štěpán Roubal
Serverovny.cz/Články/Servery ERP
Klíčové rozdíly mezi on-premise a cloudovým ERP serverem: Co byste měli vědět?Objevte klíčové rozdíly mezi on-premise a cloudovým ERP serverem. Zjistěte, jak tyto dva přístupy ovlivňují správu, flexibilitu a náklady na podnikové...
1000 slov
10 minut čtení
23. 9. 2020
Bc. Tomáš Němec
Přečíst článek
Podobné otázky