Serverovny.cz/Fórum/Jak zjistit, které procesy spotřebovávají nejvíc RAM?

Jak zjistit, které procesy spotřebovávají nejvíc RAM?

Čau, mám takový problém a potřebuju poradit. V poslední době se mi počítač dost zpomalil, a tak jsem se rozhodl, že bych měl zjistit, co za tím stojí. Vím, že RAM je důležitá pro výkon, a chtěl bych vědět, jak zjistit, které procesy jí vlastně spotřebovávají nejvíc. Slyšel jsem o různých nástrojích a aplikacích, ale nejsem si úplně jistý, jak na to. Můžete mi prosím říct, jestli existuje nějaký jednoduchý způsob, jak zkontrolovat využití paměti? Myslím tím něco jako správce úloh nebo něco podobného? A co třeba v příkazové řádce? Je to složité? Jaké ukazatele bych měl sledovat? Zajímalo by mě i to, jestli některé programy běží na pozadí a já o nich ani nevím a třeba mi berou hodně paměti. Zkoušel jsem už pár věcí, ale pořád se mi zdá, že to nemám úplně pod kontrolou. Takže pokud máte nějaké tipy nebo doporučení na nástroje, které by mi mohly pomoct zjistit, co se děje s mou RAMkou a proč se mi systém tak seká, budu moc vděčný!

168 slov
1.7 minut čtení
9. 7. 2024
Eliška Beranová

Zkus to přes Správce úloh, ten je super jednoduchý. Otevři ho třeba tak, že klikneš pravým na lištu a vybereš "Správce úloh". Tam si pak můžeš přehodit na záložku "Procesy" a uvidíš, které aplikace berou nejvíc RAM. Můžeš si je seřadit podle sloupce "Paměť", abys měl jasno, co ti žere nejvíc paměti.

Pokud chceš víc detailů, můžeš zkusit Resource Monitor, který najdeš v záložce Výkon ve Správci úloh. Tam máš další přehled o procesích a využití paměti.

Kdybys chtěl udělat nějaký hloubkový průzkum, tak v příkazové řádce můžeš použít příkaz "tasklist" a uvidíš všechny běžící procesy. Jenže tam to není tak přehledné jako ve Správci úloh.

Fakt se podívej i na to, co se ti spouští při startu systému – spousta programů může běžet na pozadí bez toho, abys o tom věděl. Můžeš to zkontrolovat v záložce "Po spuštění" v Správci úloh. Když něco vypadá podezřele nebo neznámě, klidně to vypni a uvidíš, jestli je to lepší.

156 slov
1.6 minut čtení
15. 1. 2025
Jiří Špaček

Když chceš zjistit, co ti žere RAM, tak nejjednodušší způsob je použít Správce úloh. Stačí kliknout pravým tlačítkem na panel úloh a vybrat Správce úloh nebo stisknout Ctrl + Shift + Esc. Tam v záložce Procesy uvidíš všechny běžící programy a jejich využití paměti. Můžeš si to seřadit podle sloupce "Paměť", takže nejdřív uvidíš ty nejnáročnější.

Pokud chceš být trochu víc hardcore, můžeš zkusit příkazovou řádku. Otevři CMD a napiš "tasklist". To ti vypíše všechny procesy, ale nebude to tak přehledný jako Správce úloh. Další možností jsou nástroje jako Resource Monitor nebo Performance Monitor, ale to už je pro pokročilejší uživatele.

Některé programy fakt běží na pozadí a můžeš o nich ani nevědět, takže se mrkni i do záložky Po spuštění ve Správci úloh. Když tam něco najdeš, co nepotřebuješ, můžeš to vypnout při startu systému.

A jinak si dej pozor na prohlížeče – ty bývají velký žrouty RAM, když máš otevřených moc karet. Takže zkus zavřít ty, co právě nepotřebuješ. Snad ti to pomůže!

162 slov
1.6 minut čtení
18. 1. 2025
Vojtěch Smola

Jasný, chápu, že to může být otravný. Nejjednodušší způsob, jak zjistit, co ti žere RAM, je použít Správce úloh. Stačí stisknout Ctrl + Shift + Esc, nebo pravým tlačítkem na hlavním panelu a vybrat Správce úloh. Tam uvidíš všechny procesy a jejich využití paměti, což ti dá jasný obrázek. Můžeš si to seřadit podle sloupce "Paměť", aby ses podíval na ty nejnáročnější.

Pokud chceš zkusit něco víc technického, tak můžeš použít příkazovou řádku. Zadej "tasklist" a dostaneš seznam běžících procesů s jejich využitím paměti. Můžeš taky použít PowerShell a příkaz "Get-Process | Sort-Object WorkingSet -Descending" – to ti ukáže procesy seřazené podle spotřeby RAM.

Někdy na pozadí běží programy, které ani nevidíš, tak se na to mrkni. Pokud máš třeba nějakej antivirus nebo aplikaci na aktualizace, ty můžou zabírat dost paměti. Taky doporučuji zkontrolovat spuštění programů při startu systému – můžeš to udělat v záložce Po spuštění ve Správci úloh.

A pokud chceš něco sofistikovanějšího, můžeš zkusit nástroj jako Process Explorer od Sysinternals. Ten ti dá mnohem víc informací o tom, co se děje v systému. Tak snad to pomůže!

177 slov
1.8 minut čtení
13. 1. 2025
Jindřich Tichý
Serverovny.cz/Články/Optimalizace Výkonu
Jak efektivně spravovat RAM pro zajištění rychlého přístupu k datům?Praktické rady pro konfigurační nastavení paměti pro optimální výkon serveru. Naučte se, jak správně spravovat RAM a dosáhnout tak maximálního výkonu.
1000 slov
10 minut čtení
18. 2. 2024
Ing. Michal Dvořák
Přečíst článek
Podobné otázky