Tipy na úsporu RAM v Linuxu?
Už nějakou dobu používám Linux na svém serveru a začínám mít pocit, že RAM mi dochází více, než bych chtěl. Někdy se mi zdá, že i když mám na serveru relativně dostatek paměti, aplikace běží pomalu a občas se dokonce stává, že se systém zpomalí natolik, že musím restartovat. Zajímalo by mě, jestli existují nějaké osvědčené tipy nebo triky, jak efektivně šetřit RAM v Linuxu. Myslím, že by mohlo být užitečné podívat se na různé metody optimalizace, třeba jakým způsobem spravovat procesy nebo co všechno si můžu nastavit v konfiguračních souborech. Slyšel jsem taky o nějakých nástrojích a skriptech, které by mohly pomoci s analýzou využití paměti a s odhalováním toho, co přesně zabírá tu RAMku. Jaké máte zkušenosti s optimalizací paměti? Funguje třeba nějaký konkrétní příkaz nebo nastavení jádra? Je mi jasné, že záleží na konkrétním použití serveru a typech aplikací, ale pokud máte tipy, které vám pomohly ulevit systému od zbytečného zatížení paměti, byl bych moc vděčný. Taky mě zajímá, jestli je lepší používat lehčí alternativy některých aplikací nebo zda existují funkce v Linuxu samotném, které by se daly aktivovat pro úsporu zdrojů. Děkuju za všechny rady!