Jak často bych měl kontrolovat využití RAM a proč?
Zajímalo mě, jak často bych měl kontrolovat využití RAM na svém serveru. Mám tam nainstalovaných pár aplikací a občas se mi zdá, že všechno běží pomalu, tak jestli by to mohlo souviset s nedostatkem operační paměti. Četl jsem, že pokud je RAM využitá na víc než 80%, tak to není dobré znamení, ale zajímal bych se o to, jak často bych měl dělat tyto kontroly. Je dobré to dělat každý den, nebo stačí jednou týdně? A co když mám server, který je v provozu 24/7? Měl bych to řešit častěji? A co vlastně znamená, když je RAM plná a jak to ovlivňuje výkon serveru? Mělo by se na to koukat i z hlediska dlouhodobé údržby nebo je lepší sledovat tyto hodnoty spíše v krátkodobém horizontu? Jaký software byste doporučili pro sledování využití RAM? Vím, že existují různé nástroje a skripty, ale jsem zmatený, co všechno se dá použít. Jaké máte zkušenosti s monitoringem RAM a co byste doporučili z pohledu optimalizace výkonu? Jaké jsou klíčové ukazatele, které bych měl sledovat a proč jsou důležité? Kdy je čas přidat další paměť nebo optimalizovat aplikace?