Serverovny.cz/Fórum/Co dělat proti hackerům na serveru?

Co dělat proti hackerům na serveru?

Mám takový dotaz, jak se vlastně bránit proti hackerům na serveru. Mám svůj vlastní server a v poslední době jsem se začal bát, že by mohl být napadený. Už jsem slyšel spoustu příběhů o tom, jak se lidé stali obětí útoků a jak jim hackeři vykradli data nebo dokonce přístup k celému systému. Což je pro mě dost děsivé, protože mám na serveru hodně důležitých informací a nechtěl bych přijít o všechno, co jsem tam uskladnil. Myslíte, že stačí mít nějaký antivirus nebo firewall? Jaké další ochranné prvky bych měl zvážit? A co třeba pravidelně aktualizovat software? Je to dostatečná ochrana, nebo bych měl udělat ještě něco víc? Zajímalo by mě i to, jestli je bezpečné používat různé platformy a služby, nebo jestli bych se měl zaměřit pouze na ověřené a doporučené aplikace. Jaké máte zkušenosti s ochranou serverů? Podle čeho poznám, že je můj server pod útokem? Existují nějaké signály, na které bych si měl dávat pozor? A taky, co si myslíte o zálohování dat? Je to dobrý způsob, jak se zabezpečit před možnou ztrátou dat po útoku? Omlouvám se za tolik otázek najednou, ale prostě bych chtěl mít jistotu, že moje data jsou v bezpečí. Díky moc za jakékoli rady!

202 slov
2 minut čtení
2. 11. 2022
Daniel Dostál

Takže, pokud chceš ochránit svůj server, je spousta věcí, co můžeš udělat. Antivirus a firewall jsou základ, ale nestačí to. Hodně důležitý je pravidelně aktualizovat software, protože zranitelnosti se objevuju furt a hackeři to využívají. Zvaž i použití silných hesel a dvoufaktorové autentizace. Měl bys mít také monitoring serveru, aby ses dozvěděl o podezřelé aktivitě. Zálohování dat je super nápad - pokud bys byl napaden, můžeš snadno obnovit, co jsi ztratil. A co se týče aplikací a platforem, vždycky radši zvol ověřený a doporučený, než experimentovat s něčím neznámým. Pozoruj provoz na serveru, pokud se něco chová divně (např. vysoká zátěž), může to být signál útoku. Drž se těchto rad a měl bys být víc v bezpečí.

117 slov
1.2 minut čtení
12. 12. 2023
Anna Bečková

Než se pustíš do ochrany serveru, tak si dej pozor na několik základních věcí. První věc je určitě aktualizace – drž všechno aktuální, jak operační systém, tak všechny aplikace. Starý software má často zranitelnosti, které hackeři umí využít. Uvažuj taky o firewallu a nějakém solidním antiviru, ale to není všechno.

Zvaž použití bezpečnostních nástrojů jako IDS/IPS (intrusion detection/prevention system) pro monitorování neobvyklého chování. Zálohy dat jsou super důležité – pravidelně zálohuj a měj kopie na jiném místě, abys neztratil nic důležitého.

Dále se zaměř na silná hesla a dvoufaktorovou autentizaci, pokud to jde. Pokud používáš různé platformy, tak si ověřuj jejich reputaci a zkontroluj, jaké mají zabezpečení.

Příznaky útoku můžou být různé: zpomalení serveru, neobvyklé přístupy nebo změny v souborech bez tvého zásahu. Snaž se mít pod kontrolou logy a sleduj je. Pokud si nejsi jistý, můžeš oslovit odborníka na kybernetickou bezpečnost, aby ti pomohl s auditem systému.

V konečném důsledku je kombinace dobrých praktik a pravidelného sledování klíčem k ochraně dat.

161 slov
1.6 minut čtení
12. 2. 2024
Jakub Odehnal

Hlavně nezapomínej na pravidelnou aktualizaci softwaru, to je fakt klíčový. Jakýkoliv zpoždění v patchování může hnedka otevřít dveře hackerům. Firewall je dobrá věc, ale sám o sobě tě moc neochrání, tak si ho nastav pořádně a zvaž i nějaký IPS (Intrusion Prevention System). Antiviry na serverech nejsou tak běžné, ale něco podobného můžeš zvážit. Důležitý je taky mít silný hesla a nejlépe používat dvoufázové ověření tam, kde to jde. Zálohování dat bys měl mít jako rutinu – ideálně automatizovaný zálohy na externí úložiště nebo cloud. A pořád sleduj logy na serveru, to ti může hodně napovědět, jestli se něco děje. Když začneš víc pozorovat divný chování, jako jsou neobvyklý přístupy nebo zvýšenej provoz, tak to už může být varovnej signál. Jakýkoliv platformy vybírej s rozmyslem a radši se vyhni těm pochybným. Bezpečnost je o prevenci a co nejvíc vrstev ochrany.

140 slov
1.4 minut čtení
12. 10. 2024
Kamila Krejčíková
Serverovny.cz/Články/Bezpečnost serverů
Top 10 nejčastějších bezpečnostních hrozeb pro servery a jak se jim bránitZjistěte, které nejčastější hrozby ohrožují vaše servery a jak efektivně implementovat ochranná opatření pro jejich zabezpečení.
1000 slov
10 minut čtení
4. 1. 2022
Ing. Andrea Veselá, MBA
Přečíst článek
Podobné otázky