Jak správně nastavit firewall na serveru?
Mám server, který chci ochránit před útoky a nechtěnými přístupy, a tak se chci zeptat, jak vlastně nastavit firewall. Vím, že je to důležitý krok v zabezpečení, ale nechci se do toho zamotávat a udělat nějakou chybu. Je lepší používat nějaký software nebo hardware firewall? Jaké bezpečnostní pravidla bych měl dodržovat při jeho konfiguraci? Mám použít nějaké konkrétní porty nebo protokoly? A co když chci povolit přístup pouze určitému IP adresám? Jak to udělat? Zajímá mě, jestli existují nějaké doporučené postupy nebo tipy na to, co všechno bych měl mít na paměti při nastavování firewalu. Je důležité pravidelně aktualizovat pravidla a jak na to? Dále by mě zajímalo, jestli existují nějaké nástroje, které by mi mohly usnadnit správu a monitoring firewallu, abych měl přehled o tom, co se děje. Co když na serveru běží více aplikací – je potřeba pro každou aplikaci nastavovat jiná pravidla? Jak se vyhnout problémům se spolehlivostí a dostupností služeb po nastavení firewalu? Hledám rady od zkušenějších administrátorů, kteří už s tímto měli zkušenosti a mohou mi doporučit nejlepší postupy a tipy. Dík za jakoukoli pomoc!