Serverovny.cz/Fórum/Co je DDoS útok a jak se mu bránit?

Co je DDoS útok a jak se mu bránit?

Nedávno jsem slyšel o něčem, co se jmenuje DDoS útok a vůbec tomu nerozumím. Mám pocit, že to je nějaký druh kybernetického útoku, který ovlivňuje servery a může způsobit, že webové stránky nefungují. Je to fakt hrozné, protože moji přátelé mi říkali, že pokud má někdo zálusk na váš server, může ho tímto útokem úplně zlikvidovat. Dokonce jsem četl, že tyto útoky se používají i jako forma vydírání nebo konkurence mezi firmami. Ale jak vlastně takový útok probíhá? Co se stane s mým serverem, když na něj někdo zaútočí tímto způsobem? A co je ještě víc znepokojující - jak se můžu takovému útoku bránit? Má smysl investovat do nějaké ochrany nebo firewallů? Jaké jsou nejlepší postupy, které bych měl dodržovat, abych minimalizoval riziko, že se stanou obětí DDoS útoku? Je to něco, co se týká jenom velkých firem nebo bych měl mít obavy i já jako malý podnikatel? Kde najdu další informace o tomhle tématu? Omlouvám se za tolik otázek najednou, ale mám pocit, že informace kolem DDoS útoků jsou opravdu důležité a rád bych se dozvěděl více!

178 slov
1.8 minut čtení
24. 6. 2023
Marcela Krejčíková

DDoS útok, což je zkratka pro Distributed Denial of Service, je vlastně takovej útok, kdy útočník použije vícero počítačů (většinou hacknutých) k tomu, aby zahltil server nebo webovou stránku spoustou požadavků. To vede k tomu, že server nemůže normálně fungovat a většinou zkolabuje, takže se na něj nikdo nedostane. Je to fakt nepříjemný a ano, používá se to i k vydírání nebo jako konkurenční taktika, což je dost špatný.

Když na tebe někdo zaútočí DDoS, tak jednoduše tvoje stránky začnou mít hrozně dlouhý načítání nebo se vůbec nenačtou. Pro malé podnikatele to může být také problém, protože i když nejsi velká firma, tak tě může takový útok dost poškodit.

Co se týče obrany, určitě má smysl investovat do nějaké ochrany. Můžeš použít firewally, DDoS ochranné služby nebo CDN (Content Delivery Network), který ti pomůže rozložit zátěž. Další věcí je mít dobře nastavený server a monitorovat provoz. Základem je umět detekovat anomálie a mít plán, co dělat v případě útoku.

Je dobrý sledovat novinky ohledně kybernetické bezpečnosti a vzdělávat se o tom. Existuje spousta článků a fór, kde se lidi dělí o zkušenosti a tipy. Takže určitě neváhej hledat další info a buď v obraze!

192 slov
1.9 minut čtení
14. 7. 2022
Luboš Trnka

DDoS útok (Distributed Denial of Service) je fakt nebezpečná věc. V podstatě jde o to, že útočníci použijou spoustu počítačů (často infikovaných botů), aby posílali obrovské množství požadavků na server, což způsobí, že se server přetíží a nakonec spadne nebo se stane nedostupným. Může to takhle ovlivnit webové stránky, online služby a dokonce i e-shopy, což je pro podnikatele dost špatný.

Jak se bránit? Tady je pár tipů:

1. Používej DDoS ochranu – některé hostingové firmy nabízejí služby ochrany přímo proti DDoS útokům.
  2. Zvaž firewall – dobrý firewall může pomoct blokovat podezřelé provozy.
  3. Monitoruj provoz – sleduj, co se děje s tvým serverem, abys mohl rychle reagovat, když by se něco dělo.
  4. Zálohy – mít zálohy dat a serveru je základ v případě, že bys byl opravdu napaden.

Toto se netýká jen velkých firem, ale i malých podnikatelů by měli být obezřetní. Hodně informací najdeš na stránkách zaměřených na kybernetickou bezpečnost nebo u poskytovatelů hostingu. Je fajn mít přehled, protože nikdy nevíš, kdy se něco takového může stát.

170 slov
1.7 minut čtení
28. 11. 2024
Žaneta Matoušková

DDoS útok je v podstatě, když někdo záměrně zavalí tvůj server nebo webovou stránku obrovským množstvím falešných požadavků, aby to rozbil nebo zpomalil. Představ si to jako dav lidí, kteří se snaží dostat do obchodu najednou – nic se tam nehne a nikdo si nic nekoupí. Můžeš mít pravdu, že to dělají třeba konkurenti nebo lidé, co chtějí vydírat. Pokud jsi malý podnikatel, měl bys na to dávat pozor, protože i malé firmy jsou cílem. Aby ses bránil, investuj do dobrého firewallu a možná i do DDoS ochrany od specializovaných firem. Také je dobrý nápad mít pravidelnou zálohu dat a monitorovat svůj server, abys věděl, co se děje. Víc info najdeš na stránkách o kybernetické bezpečnosti nebo fórech pro IT odborníky.

121 slov
1.2 minut čtení
6. 12. 2023
Monika Černá
Serverovny.cz/Články/Bezpečnost serverů
Top 10 nejčastějších bezpečnostních hrozeb pro servery a jak se jim bránitZjistěte, které nejčastější hrozby ohrožují vaše servery a jak efektivně implementovat ochranná opatření pro jejich zabezpečení.
1000 slov
10 minut čtení
4. 1. 2022
Ing. Andrea Veselá, MBA
Přečíst článek
Podobné otázky