Serverovny.cz/Fórum/Jak ochránit server před viry a malwarem?

Jak ochránit server před viry a malwarem?

Jsem majitel menšího serveru a poslední dobou mám čím dál větší obavy o jeho bezpečnost. Slyšel jsem spoustu příběhů o tom, jak se servery staly cílem různých útoků, virů a malwaru. Je jasné, že na internetu se pohybuje spousta hrozeb a já bych rád věděl, jak tomu všemu co nejlépe předejít. Mám nějaké základní ochrany, ale nevím, jestli to stačí. Jakými konkrétními kroky bych měl začít, abych ochránil svůj server před viry? Existují nějaké doporučené antivirové programy nebo bezpečnostní nástroje speciálně pro servery? A co třeba pravidelné aktualizace systému – jak moc jsou důležité? Další otázka, co firewall? Jaký je nejlepší způsob nastavení firewallu pro server a jaké porty bych měl mít otevřené nebo naopak uzavřené? A co zálohování dat – jak často by se mělo provádět a existují nějaké osvědčené strategie pro obnovu po případném útoku? Rád bych se dozvěděl i o monitoringu serveru. Na co bych se měl zaměřit a jaké nástroje na sledování chování serveru byste doporučili? Můžete mi prosím poskytnout nějaké tipy a triky, které by mi mohly pomoci zajistit bezpečnost mého serveru? Děkuji!

178 slov
1.8 minut čtení
21. 8. 2024
Bedřich Buchta

Bezpečnost serveru je fakt důležitá, takže tady je pár tipů. První věc, co udělej, je pravidelně aktualizovat systém a software. Mnoho útoků využívá staré zranitelnosti, takže tyhle aktualizace jsou klíčové. Pokud jde o antiviry, pro servery se doporučuje třeba ESET nebo Bitdefender, ale i Linux má svoje bezpečnostní nástroje jako ClamAV.

Firewall je taky super důležitý. Měl bys mít uzavřené všechny porty, které nepotřebuješ, a otevřené jen ty základní jako 80 (HTTP), 443 (HTTPS) a možná 22 pro SSH. Pravidelně kontroluj logy firewalu na podezřelé aktivity.

Zálohování dat je must-have – ideálně denně nebo alespoň týdně a zálohy uchovávej na jiném místě než serveru, aby ses ochránil před ransomwarem. Měl bys mít plán obnovy po útoku, řekni si jak rychle potřebuješ být online.

Pokud jde o monitoring, prostě sleduj provoz na serveru, můžeš použít nástroje jako Nagios nebo Zabbix. Ty ti ukážou anomálie v chování serveru.

Na závěr prostě zůstaň v obraze ohledně nejnovějších hrozeb a školení pro sebe a ostatní uživatele na serveru taky není od věci. Držím palce!

167 slov
1.7 minut čtení
9. 1. 2025
Vladimír Holuša

Ochrana serveru před viry a malwarem je fakt důležitá, to se nedá popřít. Začni s pravidelnými aktualizacemi systému a aplikací, to je základ. Měj všechno up-to-date, protože většina útoků využívá staré zranitelnosti. Antivirové programy na serverech jsou taky dobrý krok, doporučuji něco jako ClamAV nebo třeba Bitdefender pro Linux. Nezapomeň na firewall - ten musíš mít správně nastavený. Otevři jen ty porty, které potřebuješ (třeba 22 pro SSH, 80 pro HTTP atd.) a ostatní drž zavřený. Zálohy dat jsou klíčový! Ideálně zálohuj denně nebo alespoň týdně a uchovávej je na odděleném místě. Co se týče monitoringu, můžeš použít nástroje jako Nagios nebo Zabbix, co ti pomůžou sledovat výkon a bezpečnost serveru. Sleduj logy a buď si vědom podezřelé aktivity. No a hlavně nezapomínej na silná hesla a dvoufázové ověření tam, kde to jde. Takhle bys měl mít slušnou ochranu.

139 slov
1.4 minut čtení
31. 12. 2023
Dominik Pícha

Ochrana serveru před viry a malwarem je fakt důležitá. Základem je mít pořádný antivir, co je zaměřený na servery, jako třeba ClamAV nebo Sophos. Systémový aktualizace jsou naprosto klíčový, takže se ujisti, že máš nastavený automatický update, jinak můžeš dostat nějakou ošklivou díru do zabezpečení. Co se týče firewallu, tak doporučuji používat UFW nebo iptables, a otevři jen ty porty, co fakt potřebuješ (typicky 22 pro SSH, 80 a 443 pro web). Zálohy dat dělám tak jednou týdně, ideálně na oddělený server nebo do cloudu. Pro monitoring můžeš zkusit nástroje jako Nagios nebo Zabbix – sledujou všechno od využití CPU po síťový traffic. A nezapomeň, že důležitý je nejen chránit, ale i umět rychle reagovat v případě útoku. Takže měj připravený plán obnovy. Držím palce!

125 slov
1.3 minut čtení
16. 3. 2023
Ludmila Jirková
Serverovny.cz/Články/Bezpečnost serverů
Top 10 nejčastějších bezpečnostních hrozeb pro servery a jak se jim bránitZjistěte, které nejčastější hrozby ohrožují vaše servery a jak efektivně implementovat ochranná opatření pro jejich zabezpečení.
1000 slov
10 minut čtení
4. 1. 2022
Ing. Andrea Veselá, MBA
Přečíst článek
Podobné otázky