Jak ochránit server před viry a malwarem?
Jsem majitel menšího serveru a poslední dobou mám čím dál větší obavy o jeho bezpečnost. Slyšel jsem spoustu příběhů o tom, jak se servery staly cílem různých útoků, virů a malwaru. Je jasné, že na internetu se pohybuje spousta hrozeb a já bych rád věděl, jak tomu všemu co nejlépe předejít. Mám nějaké základní ochrany, ale nevím, jestli to stačí. Jakými konkrétními kroky bych měl začít, abych ochránil svůj server před viry? Existují nějaké doporučené antivirové programy nebo bezpečnostní nástroje speciálně pro servery? A co třeba pravidelné aktualizace systému – jak moc jsou důležité? Další otázka, co firewall? Jaký je nejlepší způsob nastavení firewallu pro server a jaké porty bych měl mít otevřené nebo naopak uzavřené? A co zálohování dat – jak často by se mělo provádět a existují nějaké osvědčené strategie pro obnovu po případném útoku? Rád bych se dozvěděl i o monitoringu serveru. Na co bych se měl zaměřit a jaké nástroje na sledování chování serveru byste doporučili? Můžete mi prosím poskytnout nějaké tipy a triky, které by mi mohly pomoci zajistit bezpečnost mého serveru? Děkuji!