Serverovny.cz/Fórum/Je dobré mít zálohy serveru pro případ útoku?

Je dobré mít zálohy serveru pro případ útoku?

Zdravím všechny, mám takovou otázku ohledně záloh serverů. V poslední době jsem slyšel dost o různých typech útoků, co se na servery zaměřují, jako například DDoS nebo ransomware, a docela mě to znepokojuje. Představte si, že byste přišli o všechna data, co máte na serveru, ať už jde o webové stránky, databáze, nebo cokoli jiného. Myslím, že by to bylo opravdu katastrofální. Takže se ptám – je dobré mít pravidelné zálohy serveru pro případ, že by nějaký útok uspěl? Jak často by se měly tyto zálohy dělat? A co třeba cloudové zálohování versus lokální? Je to v dnešní době opravdu nutnost, nebo je to spíš jen taková věc pro klid duše? Jaké jsou vaše zkušenosti s obnovou po útocích a jak vám zálohy pomohly? Vím, že někteří lidé mají úplně jiný názor na tohle téma, tak bych rád slyšel názory ostatních. Snažím se udělat si jasnější obrázek o tom, co všechno bych měl zvážit ohledně zabezpečení a ochrany dat. Díky moc za vaše postřehy!

164 slov
1.6 minut čtení
31. 3. 2024
Zdeněk Bečka

Zálohy serveru jsou dneska fakt nutnost. Nikdy nevíš, co se může stát, ať už je to DDoS útok nebo ransomware. Pokud ti někdo zašifruje data, tak bez zálohy můžeš přijít o všechno. Doporučuju zálohovat pravidelně, třeba denně nebo týdně, podle toho, jak moc se ti data mění. Cloudové zálohování je super, protože to můžeš mít mimo server a tím pádem i mimo dosah útočníků. Lokální zálohy jsou taky fajn, ale zvažuj, jak je zabezpečit. Když už bys musel obnovovat po útoku, tak si ušetříš spoustu nervů, když máš čerstvou zálohu. Já osobně jsem měl pár případů, kdy mi záloha zachránila krk. Takže fakt doporučuju investovat čas do zálohování a mít to pořádně promyšlený.

113 slov
1.1 minut čtení
2. 9. 2024
Jindřiška Vacková

Zálohy serveru jsou určitě dobrý nápad, hlavně když slyšíš o útocích jako DDoS nebo ransomware. Kdyby se něco stalo, tak mít zálohu můžeš dost zachránit. Osobně bych doporučil mít zálohy pravidelně, třeba každý týden nebo dokonce denně, záleží na tom, jak často měníš data. Pokud máš hodně důležitý obsah, tak ať je to co nejčastěji.

Co se týče místa, cloudové zálohování je fajn, protože to máš mimo server a může být lépe chráněné. Na druhou stranu lokální zálohy jsou rychlejší na obnovu, ale musíš si dávat pozor na fyzické poškození nebo krádež.

Dneska už to není jen klid duše, ale spíš nutnost. Měl jsem známého, co přišel o všechno kvůli ransomwaru, takže teď dělá zálohy pravidelně a už si to nemůže vynachválit. Radši být připravený než pak litovat.

127 slov
1.3 minut čtení
30. 6. 2024
Anna Doleželová

No jasně, zálohy serveru jsou fakt důležitý! Kdyby se stalo něco zlýho, jako ransomware nebo DDoS útok, tak mít zálohu ti může zachránit krk. Je lepší mít data někde jinde než jen na serveru. Co se týče frekvence, tak záleží na tom, jak moc často měníš data – denní nebo týdenní zálohy jsou rozumný minimum. Cloudový zálohování je super, protože to máš mimo svůj server, což je bezpečnější. Lokální záloha může být rychlejší pro obnovu, ale co když ti ten server shoří nebo ho někdo ukradne? Takže ideálně kombinovat obojí. Měl jsem pár situací, kdy zálohy fakt pomohly vrátit vše do pořádku, takže doporučuji to nepodceňovat.

106 slov
1.1 minut čtení
18. 10. 2024
Luboš Malík
Serverovny.cz/Články/Bezpečnost serverů
Top 10 nejčastějších bezpečnostních hrozeb pro servery a jak se jim bránitZjistěte, které nejčastější hrozby ohrožují vaše servery a jak efektivně implementovat ochranná opatření pro jejich zabezpečení.
1000 slov
10 minut čtení
4. 1. 2022
Ing. Andrea Veselá, MBA
Přečíst článek
Podobné otázky